alibi online
Free Will AstrologyAlibi's Personals
 
 V.19 No.26 | July 1 - 7, 2010 

Feature

Citizen Quiz

How well do you know your civil liberties?

1) The Bill of Rights is made up of amendments:

a. One through 27
b. 11 through 27
c. One through 10
d. Five through 10

2) Which amendment gives us the right to own a gun?

a. Ninth
b. Third
c. Second
d. First

3) The Fifth Amendment states a person cannot be:

a. Tried twice
b. Forced to give evidence against herself
c. Deprived of life, liberty and property without due process
d. All of the above

4) The Fourth Amendment says police can go into your locked house to search and seize you or your possessions if:

a. Someone files a complaint against you.
b. A judge issues a warrant based on probable cause that the police swear to in writing and under oath.
c. The police chief says it is OK.
d. A police officer thinks he saw something suspicious going on in your living room, like that you were dancing around naked.

5) A young woman is arrested:

1. The police hold her for three days before saying what she is charged with.
2. She calls an attorney to prepare for a trial.
3. At the trial, various witnesses are called to testify against her.
4. Her attorney is not allowed to ask questions of the witnesses.
5. A judge finds her guilty of the crime.
At which points in this situation are there violations of the Sixth Amendment?
a. 2, 3, 4
b. 1, 3, 5
c. 1, 4, 5
d. 3, 4, 5

6) Which is not part of the Bill of Rights but is part of the Constitution?

a. Freedom of speech
b. Trial by jury
c. Protection against illegal search
d. Direct election of senators

7) Which is not a right or freedom listed in the First Amendment?

a. Speech
b. Religion
c. Assembly
d. Press
e. Privacy
f. Petition the government

8) One limit on our freedom of assembly, or our right to meet or gather with others, would be:

a. You may only discuss the positive aspects of our government.
b. Your meeting must remain peaceful.
c. You may not discuss your religious beliefs with those of another religion.
d. You may only meet during the day so you don’t disturb the peace.

9) Where should your hands be when the police approach you, whether you’re in your car or detained on the street?

a. In your pockets
b. Behind your back
c. Flipping off the police
d. Where the officer can see them

10) What is the best thing to do in any encounter with police that could lead to an arrest?

a. Ask for a lawyer.
b. Watch what you sayit can be used against you.
c. Not make any sudden moves or run away
d. Not resist even if you believe you are innocent
e. All of the above


Answer Key: 1) C. 2) C. 3) D. 4) B. 5) C. 6) D. 7) E. 8) B. 9) D. 10) E.

All 10 correct: Head to law school or the police academy.

Seven to nine correct: You probably won’t get shot by the cops.

Four to six correct: You’re in need of a refresher class in civics or American history.

Under four correct: Do you even know what country you’re in?

 

Today's Events

AZ/NM Connection at El Chante: Casa de Cultura

AZ/NM poster art by Jeremy “Eyerock” Arviso (detail)

Multi-site event showcases art in all genres from both states, featuring 60 artists, 8 musical groups, muralists and more.

The 90th Burning of Zozobra at Fort Marcy Park

Black Cobra • doom, sludge metal • Lo-Pan • Car Thief • The Please Help at Sister

More Recommented Events ››
Join our mailing list for exclusive info, the week's events and free stuff!
 

  • Select sidebar boxes to add below. You can also click and drag to rearrange the boxes; close using the little X icons on each box. To re-add a box you closed, return to this menu.
  • Because you are not logged in, any changes you make to these boxes will vanish as soon as you click to another page. If you log in, the boxes will stick.
  • alibi.com
  • Latest Posts
  • Web Exclusives
  • Recent Rocksquawk Discussions
  • Recent Classifieds
  • Latest User Posts
  • Most Active Users
  • Most Active Stories
  • Calendar Comments
  • Upcoming Alibi Picks
  • Albuquerque
  • Duke City Fix
  • Albuquerque Beer Scene
  • What's Wrong With This Picture?
  • Reddit Albuquerque
  • ABQ Journal Metro
  • ABQrising
  • ABQ Journal Latest News
  • Del.icio.us Albuquerque
  • NM and the West
  • New Mexico FBIHOP
  • Democracy for New Mexico
  • Only in New Mexico
  • Mario Burgos
  • Democracy for New Mexico
  • High Country News
  • El Grito
  • NM Politics with Joe Monahan
  • Stephen W. Terrell's Web Log
  • The Net Is Vast and Infinite
  • Slashdot
  • Freedom to Tinker
  • Is there a feed that should be on this list? Tell us about it.
    BeerBeatsBellydance&More
    BeerBeatsBellydance&More9.20.2014